czwartek, 18 lipca 2013

faszerowany bakłażan

do niedawna żyliśmy ze sobą z dużym dystansem, teraz to miłość pełną parą. mowa o bakłażanie i jego możliwościach. wczoraj pałaszowaliśmy jego faszerowaną wersję. pomysł zaczerpnęłam z tej strony klik

dla dwóch dorosłych osób potrzebowałam:
- 1 duży bakłażan
- 1 cebulę
- pół kilo mięsa mielonego z indyka
- bułkę tartą
- jajko
- oliwę
- świeżą natkę pietruszki
- cynamon
- chilli
- sól i pieprz

przekrojony na pół bakłażan, należy ponacinać, tak żeby skóry nie przeciąć. 


ponacinany bakłażan oprószyć solą, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na pół godziny.

mięso i cebulka wrzucone na patelnie i podsmażone 


posiekana natka, jajko, bułka i przyprawy wymieszać z podsmażonym mięskiem


po pół godziny wyjmujemy bakłażana, wyjmujemy miąższ, i mieszamy razem z mięsem 


farszem wypełniamy skórkę i wkładamy do piekarnika na kolejne pół godziny, ja jeszcze dodałam po plasterku żółtego sera


smacznego!