do niedawna żyliśmy ze sobą z dużym dystansem, teraz to miłość pełną parą. mowa o bakłażanie i jego możliwościach. wczoraj pałaszowaliśmy jego faszerowaną wersję. pomysł zaczerpnęłam z tej strony klik
dla dwóch dorosłych osób potrzebowałam:
- 1 duży bakłażan
- 1 cebulę
- pół kilo mięsa mielonego z indyka
- bułkę tartą
- jajko
- oliwę
- świeżą natkę pietruszki
- cynamon
- chilli
- sól i pieprz
przekrojony na pół bakłażan, należy ponacinać, tak żeby skóry nie przeciąć.
ponacinany bakłażan oprószyć solą, posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na pół godziny.
mięso i cebulka wrzucone na patelnie i podsmażone
posiekana natka, jajko, bułka i przyprawy wymieszać z podsmażonym mięskiem
po pół godziny wyjmujemy bakłażana, wyjmujemy miąższ, i mieszamy razem z mięsem
farszem wypełniamy skórkę i wkładamy do piekarnika na kolejne pół godziny, ja jeszcze dodałam po plasterku żółtego sera
smacznego!
Hej, hej fajnie że wróciłaś :)) A teraz zdradź mi tajemnicę jak się przekonałaś do bakłażanów, bo ja jakoś nie mogę się z nimi zaprzyjaźnić :P
OdpowiedzUsuńCóż łatwo nie było :P zaczęliśmy romans niewinnie od spotkania przy grillu z nim odrobina pikanterii ;) i jakoś poszło. Ale ten faszerowany to prawdziwy hit! Cynamon robi mega robotę. Polecam z całego serca
OdpowiedzUsuńCóż łatwo nie było :P zaczęliśmy romans niewinnie od spotkania przy grillu z nim odrobina pikanterii ;) i jakoś poszło. Ale ten faszerowany to prawdziwy hit! Cynamon robi mega robotę. Polecam z całego serca
OdpowiedzUsuńHmm... coś w tej pikanterii może być:p Może jednak kiedyś nawiążę z nim tę nić sympatii. Przynajmniej będę próbowała :D
OdpowiedzUsuńŚwietna notka, bardzo przyjemnie się ją czyta :)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? aleksandra-jakuta.blogspot.com
Ja się zawsze boję bakłażana, ale ten przepis brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńthat looks delish ! <3
OdpowiedzUsuńStyle-Squared ON BLOGGER
Style-Squared ON FACEBOOK
Bardzo ciekawy przepis, ja częściej w podobny sposób nadziewam cukinię:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie:))
OdpowiedzUsuńu mnie już ostatnie dni Walentynkowego Konkursu - Serdecznie Zapraszam :))
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/02/walentynkowy-konkurs-rozdanie.html
Muszę spróbować ! kocham bakłażany miłością wielką i mogłabym je jeść non stop ;) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń